Boomstammetje

Al tijden heb ik iets in gedachten wat ik heel graag een keer wil maken: een opgerolde cake. Lange tijd dacht ik deze voor kerst te gaan maken. Maar toen het kerst was maakte ik toch iets anders (zie vorige post). Toch kon ik de gedachte van zo’n opgerolde cake niet loslaten. Een paar dagen later kreeg ik van mijn zus een pot kastanje crème kado. En dat was mijn inspiratie. Ik wilde alsnog een cake maken met kastanje room binnenin. En in 1 gedachte door dacht ik gelijk aan een boomstammetje. Een boomstammetje is typisch een kerstgerecht maar wat kon mijn dat schelen. Ik vond oudjaars avond ook een prima feestelijke gelegenheid.

Ik googelde boomstam + kastanje en kwam uit bij een recept van Jamie Oliver. Dat zag er wel mooi uit. Dat werd em. Dacht ik tenminste tot ik daadwerkelijk aan de slag ging. Ik vond alleen 3 eieren voor het biscuit beslag wel erg weinig. Dat kon toch nooit een hele boomstam worden? Alle andere recepten voor biscuitdeeg gaan uit van 5 eieren. Ik besloot om toch het recept met 5 eieren te gebruiken. Zelf een beetje cacao toegevoegd voor de chocolade smaak. Volgende stap was de kastanje crème. Dat vond ik bij nader inzien iets teveel moeite (het was al laat in de middag). Ik besloot Jamie overboord te gooien en een simpele crème te maken door slagroom stijf te kloppen en daar de kastanje puree doorheen te mengen. Dat scheelde in elk geval afkoel tijd (die ik niet had).

En ach, aangezien ik toch al 2 componenten van Jamie overboord had gegooid kon de derde er ook wel bij 😉 Ik besloot om voor de topping een chocolade boter crème te maken. Dat leek me heel lekker. En makkelijk. Geen gedoe met marsepein en chocolade smelten boven een badje. Bij het oprollen scheurde de cake. Dat vond ik jammer. Het zag er zo goed uit. Achteraf denk ik dat ik toch iets te lang gebakken heb. Heel even had ik zelfs een Heel Holland Bakt gevoel waar in een bepaalde aflevering het ook niemand lukte om een cake goed op te rollen. Schrale troost.

Aan de buitenkant was niks te zien. Alle scheurtjes waren keurig dicht geplamuurd met een dikke laag boter crème. Voordat een boomstammetje zichzelf boomstammetje mag noemen moet er aan het uiterlijk wel wat gedaan worden. Met de spatel bracht ik groeven aan in de boter crème, bestrooide het met cacaopoeder en situeerde enkele chocolade bonbons in de vorm van herfstblaadjes, paddestoelen, walnoten en eikeltjes. Ik vond het resultaat heel feestelijk staan tussen de oliebollen en appelbeignets en alle hapjes. En Jamie bedankt voor de inspiratie. Al heb ik uiteindelijk niks van je recept gebruikt, zonder jouw recept had ik mijn boomstam toch niet kunnen maken.

Boomstam

 

 

Biscuitbeslag