Driekoningentaart

Vorig weekend was het driekoningen. Tot een paar jaar terug had ik nog nooit van een driekoningen taart gehoord. Toen gingen we een keer in de kerstvakantie naar België. Ik keek mijn ogen uit. De ene etalage had nog mooiere Driekoningentaarten dan de andere. En allemaal hadden ze een gouden kroontje. Ik wilde zo’n taart meenemen naar huis. Maar het was zondag middag en alle winkels waren al dicht. Onderweg naar huis zijn we toen speciaal bij zo’n enorm grote supermarkt aan de rand van de stad gestopt om zo’n taart te halen. Bergen en nog eens bergen vol verschillende grootten smaken en merken lagen daar te wachten. Thuis aangekomen hebben we de Driekoningentaart gelijk aangesneden. Ik zal nooit de verbazing en schrik vergeten op het gezicht van mijn oudste dochter toen ze op iets hards beet. We dachten dat ze haar tand gebroken had. Wat bleek: ze had op een Maria beeldje gebeten. Gelukkig waren de tanden heel gebleven. Dat was het moment dat we erachter kwamen dat er een voorwerp verborgen zit in een Driekoningentaart.

Vanaf dat moment maak ik zelf op 6 januari een Driekoningen taart en heb een voorliefde voor frangipane vulling ontwikkeld. Want zo’n frangipane vulling is heel simpel en verdomde lekker. Dit jaar had ik een ingeving: zou de Driekoningentaart in mijn nieuwe franse bakboekje staan? Uiteraard was dat het geval. Het begon al goed: men neme 1 portie zelfgemaakt bladerdeeg. Nou dat dacht ik niet. Gelukkig vermeldde mijn receptenboek om welke hoeveelheid het ging. Heb diezelfde hoeveelheid afgemeten in plakjes roomboterbladerdeeg, in 2-en verdeeld en uitgerold. In mijn beleving was een Driekoningentaart een makkelijk recept. Dat wilde ik graag zo houden.

Ik had mijn jongste dochter gevraagd een kroon te knutselen. Ze vroeg niet eens waarom. Ook zij weet inmiddels dat het kroontje hoort bij de Driekoningentaart. In de vulling verstopte ik een grote witte boon. Even overwoog ik om het Maria beeldje weer op te zoeken, maar toch maar niet gedaan. Zo’n boon heeft ook wel wat en past bovendien beter bij mijn visie op een thuisgemaakte taart. Ik had de boon extra goed verstopt aangezien mijn oudste dochter al 2  jaar op rij de boon / Maria beeldje had gekregen in haar stuk taart. Het werkte! Haar vriendinnetje was dit jaar de gelukkige en mocht de kroon op. Ben benieuwd wat voor taart ik volgend jaar weer ga maken. En of ik dan wel zelf het bladerdeeg ga maken.

 

Driekoningentaart voor het bakken

Boon in de vulling