Linzer koekjes

Linzer koekjes zijn typisch hongaars. Ik wilde ze al heel lang een keertje maken. Ik ben tenslotte Hongaarse. Via een hongaars familielid had ik al een keer het ultieme recept (althans, naar hun eigen zeggen) voor de Linzer koekjes langs zien komen. Destijds opgeslagen en dan nu, eindelijk, een keer gemaakt. In Hongarije hebben ze zelfs speciale uitsteekvormpjes voor deze koekjes. Ik heb het gewoon gedaan door een naderhand een extra rondje uit te steken toen de koekjes al op de bakplaat lagen.

Na het bakken moeten de koekjes gevuld worden met jam. Natuurlijk. Hongaren doen graag jam in en op hun gebak. Ik had nog een restje oma-jam over. Mijn lieve oma maakt namelijk zelf altijd abrikozenjam die ik vervolgens heelhuids in de koffer naar Nederland moet zien te krijgen. Hongaarser dan dit kan haast niet. En dan nog zo’n eigenaardigheidje van de Hongaren: de koekjes moeten zacht zijn. Op internet geven mensen elkaar tips over hoe je de koekjes zo snel mogelijk minder knapperig kan krijgen. Ook dat is me prima gelukt. Gewoon een dagje in de koektrommel laten staan. Alhoewel, dat klinkt makkelijker dan het is 🙂

Ik kon geen Nederlandse versie vinden van deze Linzer koekjes. Klik daarom hier voor het recept op YouTube (ik heb het wel gehalveerd).

Linzer koekjes

Linzer koekjes