Sneeuwballen

Ik weet nog goed dat ik de eerste keer deze sneeuwballen maakte uit mijn Griekse kookboekje. Ik had toen niet beseft dat er reuze veel koekjes uit het recept gaan. Met 460 gram bloem had ik beter moeten weten. Jaren later en wat bakervaring rijker weet ik inmiddels wel beter. Toen ik een paar jaar geleden dit recept voor de Griekse sneeuwballen tegenkwam leek het me gelijk leuk om weer te gaan maken. En met “slechts” 300 gram bloem zou het in elk geval iets minder koekjes opleveren. Dat laatste bleek te kloppen. Alhoewel minder wel een relatief begrip is. Met iets minder koekjes krijg ik nog steeds bijna 90 koekjes uit het deeg.

In plaats van hazelnoten gebruikte ik amandelmeel. Hoofdzakelijk uit gemak. Dat had ik nog namelijk in de kast liggen. Ook het vanillestokje ruilde ik in voor 1 theelepel vanille extract. Deels uit gemak. Deels omdat met kerst de Appie geen enkel vanillestokje meer op voorraad had. Ach, je moet toch wat. Van mijn moeder heb ik ooit deze 2 siliconen halve maantjes siliconen bakvormen gekregen. Van tevoren had ik niet kunnen bedenken hoe ontzettend leuk het zou zijn om het deeg in de vormpjes te duwen om vervolgens het overtollige deeg weer af te schrapen. Ik voel me altijd net een klein kind dat aan het kleien is. Lekker niks aan je hoofd. Alleen maar genieten van het moment.

De koekjes waren weer prima gelukt en ondanks dat we er al flink van hebben gegeten heb ik nog steeds een lading koekjes liggen in de vriezer. Perfect voor onverwachte visite.

Klik hier voor het recept op Allerhande

Sneeuwballen in de vorm